top of page
  • Фото автораАдміністратор

Зірка в українському письменстві. Гортаючи сторінки краєзнавчого дайджесту.


До 200-річчя від дня народження видатного українського письменника, фольклориста, етнографа, мовознавця, перекладача, редактора, видавця, філософа історії провідними фахівцями відділу інформаційно-бібліографічної роботи та маркетингу Сумської МЦБС

(укладачі Л.Д.Клімачова, Т.А.Бордунова) підготовлено краєзнавчий дайджест

"Зірка в українському письменстві".


Дайджест допоможе вам, шановні читачі, розкрити багатогранну постать нашого земляка

Пантелеймона Куліша.


Невеличкі фрагменти

«...В Куліша була розвита одна дорогоцінна прикмета, яка дуже рідко стрічається між Українцями, себто сміливість висловити щиро

свою думку, постояти за неї, хоч би вона й як не подобалась загалові...».

Степан Томашівський «Куліш і українська національна ідея» (1922).


"...Мали Куліші у самому Вороніжі й поза Вороніжем доволі поля, гаїв і сіножатей; вважано їх багатирями. А проте самі вони дідували в пасіці й пахали з наймитами землю. Ондрій Куліш був чоловік жорстокий, не спускав нікому за спаш або за яку иншу шкоду. Через те мав у Вороніжі прізвище – Гарячий Куліш ", - (З автобіографії П. Куліша, написаної від другої особи).


Гортаючи сторінки дайджесту, знайомлячись з документами,

ви дізнаєтесь про родину П.Куліша, роки навчання в Новгород-Сіверському повітовому училищі, пристрасть письменника до малювання, теплі стосунки з Тарасом Шевченком, про те, що був Пантелеймон Куліш "працьовитий до нестями":


"...Тож і Куліш - гарячий у поведінці,

суперечливий у світоглядах - то працював у петербурзьких журналах і

друкувався під псевдонімом, то кидав усе й клопотався у маєтку

дружини господарством" (Садівничий В. Перший роман : до 150-

річчя виходу в світ роману «Чорна рада» Пантелеймона Куліша //

Земляки: Вип. 4. – Суми, 2007. – С.158.)


Фольклорні роботи Пантелеймона Куліша, а саме його "Записки о Южной Руси" високо оцінював Тарас Шевченко - «бриллиант в современной исторической

литературе». Про це він писав у своєму "Щоденнику"...


Окремі фрагменти дайджесту через представлені джерела присвячені і роману П.Куліша "Чорна Рада", і букварю "Граматка", "за яким українці в підросійській Україні могли навчатися рідною мовою...", видавничій діяльності письменника (Заснувавши 1856 р. в Петербурзі власну друкарню, П. Куліш уперше здійснив багатотомне наукове видання творів М. Гоголя, відредагував і видав «Народні оповідання Марка Вовчка», двотомник творів Г. Квітки-Основ’яненка, І. Котляревського...).


Думаю, що багато читачів зацікавляться романом Івана Корсака "Перстень Ганни Барвінок", у якому йде мова про дружину Куліша Олександру Михайлівну, яка була «здатна віддати життя людині, до якої коханням скарала доля, простивши більші чи менші чоловікові прогріхи; і не буде в тому гріха коли свої роки, як у банк, вкладе вона в його життя, не вимагаючи при тому за вклад процента, не дорікнувши за вчинок до судного дня, не виглядаючи й на макове зерня дяки»...


Заслуговують уваги й сторінки дайджесту, на яких представлені джерела, що розповідають про перекладацький талант Пантелеймона Куліша .

Чи знали ви, що саме Пантелеймон Куліш вважається першим перекладачем "Біблії"?

"Куліш відтворив рідною мовою також більшу частину Біблії. Доповнене перекладами І. Пулюя та І. Нечуя-Левицького її перше українське видання побачило світ у Відні 1903 р."


Бібліографи наводять джерела (В.Терлецький Штрихи до взаємин Пантелеймона Куліша із земляками / В. Терлецький // Пантелеймон Куліш : матеріали і

дослідження. – Львів-Нью-Йорк, 2000. – С. 85-93.), які розповідають про стосунки Куліша зі своїми земляками - І.П.Хильчевським, П.Я.Сердюковим, Д.С.Каменецьким та іншими особами, з якими був близько знайомий письменник.


Доповнює дайджест список літератури, до якого увійшли книги, періодичні видання, інтернет-ресурси, присвячені видатному земляку, а також твори П. Куліша.


Дайджест стане в пригоді всім, хто цікавиться життям і творчістю видатних людей нашого краю!


Завітайте до бібліотеки!

Сторінки дайджесту перегортала разом з вами

провідний бібліограф Людмила Понкратова .


Зірка в українському письменстві: до 200-річчя з дня

народження П. Куліша; краєзнавчий дайджест / Сумська міська

центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка; відділ довідково-інформаційної роботи та маркетингу; укл. Л. Д. Клімачова, Т. А. Бордунова. – Суми, 2019. – 32 с.











43 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page